Dieta na łuszczycę może być istotnym elementem uzupełniającym terapię tej choroby dermatologicznej. Właściwie zbilansowana dieta może skutecznie wyciszać objawy choroby i minimalizować jej uciążliwe dolegliwości. Jak powinna zatem wyglądać dieta dla chorych na łuszczycę, jadłospis jakie produkty powinien uwzględniać?
Dieta na łuszczycę - co można jeść?
Dieta na łuszczycę powinna być przede wszystkim bogata w następujące makro- i mikroelementy:
- białko wysokiej jakości,
- cynk,
- błonnik,
- selen,
- witaminy C, A, E i z grupy B,
- polifenoli.
Dieta na łuszczycę powinna być przede wszystkim bogata w warzywa i owoce. Nie powinno w niej także zabraknąć pestek, orzechów i nasion. Dobrym wyborem są produkty zbożowe gruboziarniste (np. w formie pieczywa). Wśród polecanych składników wymienia się: awokado, gorzkie kakao czy siemię lniane. Ważną rolę odgrywają także oleje, w tym oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Pomocne w leczeniu są także tłuste ryby: łosoś, śledź, makrela, halibut, które stanowią cenne źródło kwasów omega-3.
Sprawdź co zrobić z problemem łuszczącej się skóry
Dieta na łuszczycę - czego unikać?
Dieta na łuszczycę to nie tylko produkty, które powinny się znaleźć w codziennej diecie, ale także grupy produktów, których należy unikać. Przede wszystkim należy zmniejszyć spożycie czerwonego mięsa, zwłaszcza jeśli występuje w formie przetworzonej. Dodatkowo niewskazane jest spożywania dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczów trans czy cukrów prostych. Całkowicie należy zrezygnować ze słodkich napojów i alkoholi.
Zobacz produkty w naszym sklepie
-
99,00 zł
Poprzednia najniższa cena: 99,00 zł.
Dodaj do koszyka -
99,00 zł
Poprzednia najniższa cena: 99,00 zł.
Dodaj do koszyka
Niewskazane są również słodycze czy pokarmy typu fast food. Przy łuszczycy warto również ograniczyć picie kawy, a także produktów, które zawierają związki siarki np. fasolki oraz grochu.
Wbrew pozorom nie wszystkie owoce są pożądane. Przy łuszczycy lepiej ograniczyć owoce takie jak: jagody, truskawki, pomarańcze i ananasy. Warto również pamiętać, że dietę należy komponować indywidualnie. Mimo że istnieją związki i produkty, które mają potwierdzony korzystny lub niekorzystny wpływ na skórę łuszczycowa, to organizm może indywidualnie reagować na ich podanie. W związku z tym dieta powinna być skomponowana indywidualnie dla każdego pacjenta z uwzględnieniem jego potrzeb, jak i preferencji smakowych.
Dieta na łuszczycę – przepisy i ich skuteczność
Jeśli chodzi o dietę na łuszczycę, przepisy powinny być proste i łatwe w przygotowaniu. Badania dowodzą, że odpowiednio skomponowana dieta może mieć istotny wpływ na poprawę kondycji skóry i redukcję objawów choroby. Aby dieta na łuszczycę przyniosła oczekiwany skutek, wymaga jednak profesjonalnego przygotowania. W związku z tym jej układaniem powinien się zając dietetyk kliniczny. Poza dietą należy również uwzględnić leczenie konwencjonalne. Większość pacjentów z łuszczycą stosuje leczenie farmakologiczne, w tym również leczenie zewnętrzne. Dla skóry ważna jest również odpowiednia pielęgnacja, która zachowuje odpowiednie proporcje pomiędzy złuszczaniem a nawilżaniem skóry.
Podsumowując, dieta na łuszczycę może mieć istotne znaczenie w kontekście walki z chorobą. Aby przyniosła oczekiwane rezultaty, powinna być zaplanowana przez dietetyka klinicznego.

MASZ PLAMY NA SKÓRZE?
SPRAWDŹ NASZĄ KATEGORIĘ Łuszczycę
Bibliografia:
1. Owczarczyk-Saczonek A., Placek W.; Łuszczyca jako choroba autoimmunologiczna; Przegl. Dermatol 2014, 101, 278–287DOI: 10.5114/dr.2014.45121.
2. Romańska-Gocka K.; Farmakoterapia Łuszczycy; Terapia i leki, Tom 65, nr 9, 2009, s: 647-654.