Zamów telefonicznie, zapytaj: +48 576 142 509

Darmowa dostawa od 200 zł

Dostawa w 24h! (dni robocze)

Lavender Oil (Olejek lawendowy)

Olejek lawendowy pozyskuje się z kwiatów lawendy wąskolistnej, rośliny z basenu Morza Śródziemnomorskiego i Czarnego, uprawianej głównie na terenie południowej Francji. Swoja popularność zawdzięcza pięknemu, odprężającemu zapachowi, który z powodzeniem wykorzystuje przemysł perfumeryjny, kosmetyczny i aromaterapeutyczny. Ale olejek lawendowy posiada także walory pielęgnacyjne, dlatego warto poznać jego właściwości, by wiedzieć kiedy warto po niego sięgnąć.

Spis treści:

  1. Funkcja w produkcie
  2. Działanie kosmetyczne
  3. Bezpieczeństwo
  4. Alergiczność
  5. Wpływ na środowisko
  6. Pochodzenie
  7. Dodatkowe informacje
  8. Bibliografia

Olejek lawendowyFunkcja w produkcie

Olejek lawendowy pełni w kosmetykach przede wszystkim funkcję zapachową. Daje zapach lub maskuje inne, nieprzyjemne zapachy. Jest także składnikiem aktywnym.

Działanie kosmetyczne

Olejek lawendowy wykorzystuje się w perfumach i dezodorantach. Jako składnik aktywny olejek lawendowy ma działanie tonizujące. Działa lekko przeciwzapalnie i rozkurczowo. Reguluje prace gruczołów łojowych, stąd dodawany jest do toników do cery tłustej i szamponów do włosów przetłuszczających się i przeciwłupieżowych. Jego działanie uspokajające i odprężające znalazło zastosowanie w kosmetykach dla niemowląt,

Bezpieczeństwo

Lavandula Angustifolia Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia, co do zastosowania substancji w produktach kosmetycznych.

Alergiczność

Klasyfikacja Skin Sens. 1 przekazana przez firmę ECHA w zgłoszeniach CLP wskazuje, że substancja ta może powodować alergię. Na 2178 badanych odnotowano 2,2% pozytywnych reakcji alergicznych.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o szkodliwym wpływie olejku lawendowego na środowisko.

Pochodzenie

Olejek lawendowy to substancja pochodzenia naturalnego. Pozyskiwana jest z roślin.

Dodatkowe informacje

W poniższej tabelce zostały zebrane najistotniejsze informacje dotyczące olejku lawendowego:

Jak pozyskiwany jest olejek lawendowy? Pozyskuje się go poprzez destylację lub ekstrakcję kwiatów lawendy wąskolistnej.
Jakie związki zawiera olejek lawendowy
  • linalol
  • geraniol
  • furfurol
  • pinen
  • cyneol
  • borneol
  • barwniki (antocyjany)
  • garbniki
  • cukry
  • związki mineralne
W jakich kosmetykach wykorzystuje się olejek lawendowy?
  • kremach do cery tłustej
  • w tonikach do cery tłustej
  • szamponach do włosów przetłuszczających się
  • w szamponach przeciwłupieżowych
  • w kosmetykach dla niemowląt
  • w kosmetykach do stóp
  • w perfumach
  • w dezodorantach
  • w mydłach
Jakie jest dopuszczalne stężenie olejku lawendowego? Jako nieliczny można stosować punktowo nierozcieńczony

Zobacz produkty w naszym sklepie

Milena Nalbandian - kosmetologOlejkowi lawendowemu przypisuje się fitofarmakologiczne właściwości. Do najbardziej popularnego należy jego działanie uspokajające i nasenne. Ale potrafi więcej – dobrze radzi sobie z pobudzeniem wydzielanie soków trawiennych i usuwaniem wzdęć. Ma także właściwości antyseptyczne, i moczopędne. Działa miejscowo przeciwzapalnie i przeciwbólowo – mówi Milena Nalbandian, kosmetolog

Olejek lawendowy – dobroczynne właściwości

Olejek lawendowy w przemyśle kosmetycznym wykorzystywany jest jako:

  • substancja zapachowa,
  • substancja antybakteryjna,
  • substancja antyseptyczna,
  • substancja ściągająca,
  • substancja kojąca,
  • substancja wzmacniająca naczynia krwionośne,
  • substancja przeciwłupieżowa,
  • substancja wzmacniająca cebulki,
  • substancja stymulująca porost włosów.

Mój niemowlak bardzo dobrze reaguje na dodatek olejku lawendowego w kosmetykach. Używam lawendowego balsamu do kąpieli i oliwki i po tych rytuałach malec szybko zasypia, a cała kąpiel go w ogóle nie denerwuje, choć wcześniej był przy tym płaczliwy – cieszy się pani Monika z Opola

Stosuję kosmetyki z olejkiem lawendowym na włosy, bo miałam duży problem z przetłuszczaniem się włosów i swędzącą skórą głowy. Problemy ustały odkąd stosuję szampon i odzywkę z lawendą – przyznaje pani Katarzyna z Bielska-Białej

Podsumowanie – olejek lawendowy

Olejek lawendowy znajdziemy w wielu kosmetykach. Nic dziwnego – ma wspaniałe właściwości. Działa antybakteryjnie i antyseptycznie. Uśmierza ból. Poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Ściąga, odświeża i przede wszystkim – pięknie pachnie. Olejek lawendowy robi furorę w kosmetykach naturalnych. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że by w pełni odczuć jego korzystne działanie, warto stosować go systematycznie.

FAQ

1. Czy olejek lawendowy jest bezpieczny w ciąży?

Tak, olejek lawendowy można stosować w ciąży. Warto jednak postawić na jego rozcieńczone formy, by zmniejszyć ryzyko odczynów alergicznych. Olejek lawendowy o składnik tak bezpieczny, że często stosuje się go w kosmetykach dla niemowląt.

2. Czy olejek lawendowy ma jakieś zastosowanie lecznicze?

Tak, wykorzystuje się jego antybakteryjne właściwości w leczeniu zakażeń różnymi szczepami bakterii np. wspomagająco w gronkowcu złocistym. Z kolei dezynfekcyjne i antyseptyczne właściwości olejku z lawendy wykorzystuje się także do leczenia stanów po ugryzieniach przez owady. Zmniejsza swędzenie i obrzęki im towarzyszące. Działa także wtedy przeciwbólowo. Pełni także rolę odstraszacza na insekty, dlatego można stosować olejek lawendowy także profilaktycznie na komary, mrówki, mole, wszy i gnidy. Jego właściwości uspokajające i przeciwbólowe są także z powodzeniem wykorzystywane w łagodzeniu migren.

3. Jakie właściwości olejku lawendowego bywają wykorzystywane w szamponach do włosów?

Olejek lawendowy doskonale ogranicza ilość wytwarzanego sebum, chroni skórę głowy przed przetłuszczaniem. Ma także właściwości poprawiające krążenie w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu pobudza cebulki włosowe.


Bibliografia:

1. Romuald Klimek: Olejki eteryczne. Warszawa: Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, 1957, s. 359–365
2. Karolina Kraśniewska i inni, Ocena składu chemicznego oraz właściwości przeciwdrobnoustrojowych olejku eterycznego z lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia L.) w powszechnie dostępnym preparacie handlowym, „Postępy Fitoterapii”, 2/2017, Wydawnictwo Medyczne Borgis, 2017, s. 113-118
3. Lawenda wąskolistna. W: Antonina Rumińska: Rośliny lecznicze. Podstawy biologii i agrotechniki. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1973, s. 213–222
4. Block KI, KochAC MeaMN Tothy PK, Newman RA, Gyllenhaal C.Impact of antioxidant supplementation on chemotherapeutic efficacy: a systematic review of the evidence from randomized controlled trials, Cancer Treat Rev. 2007, vol. 33 5(pg. 407-418

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Darmowa dostawa

od 200 zł!

Szybka wysyłka

w ciągu 24h

Gwarancja jakości

od polskiego producenta

Możliwość rejestracji konta

z historią zamówień pod ręką

    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty :-(Powrót do sklepu
      Obliczanie wysyłki
      Zastosuj kupon