Olej z czarnuszki (Nigella sativa L.) posiada cenne prozdrowotne właściwości, już w starożytności zdobył uznanie, co znalazło odbicie w jego opisowym określeniu – złoto faraonów. Poznaj jego właściwości i zastosowanie.
Olejek z czarnuszki – właściwości
Czarnuszka posiada cenne związki:
nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy i alfa-linolenowy,
tymochinon – przeciwzapalny i przeciwbólowy związek z olejku eterycznego,
witaminy: A, E, F, B1, B3, B6 i biotyna,
fosfolipidy i fitosterole,
mikroelementy: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas ,
przeciwutleniacze.
Dzięki nim olej z czarnuszka ma właściwości:
przeciwhistaminowe – odczula, likwiduje objawy alergii i astmy,
immunostymulujące – dzięki zawartemu w niej związkowi tymochinonu, zwiększa się ilość komórek odpornościowych, co wzmacnia odporność całego organizmu,
przeciwzapalne – wygasza stany zapalne,
antyoksydacyjne – neutralizuje zgubny wpływ wolnych rodników na komórki skóry,
przeciwdrobnoustrojowe – zabija pasożyty, dlatego olej z czarnuszki jest pomocny w leczeniu owsików i tasiemca.
Olej z czarnuszki – działanie. Kto powinien po niego sięgnąć?
Olej z czarnuszki działa korzystnie stosowany wewnętrznie i miejscowo. Poprawia metabolizm, co wykorzystuje się przy wzdęciach, gazach i nieżycie żołądka, ale także przy poważnej chorobie wrzodowej wywołanej bakterią Helicobacter Pylori oraz w problemach z wątrobą. Dodatkowo obniża poziom glukozy we krwi, działa więc przeciwcukrzycowo. Zapobiega astmie i alergiom, w tym egzemie. Ma działanie antynowotworowe, co potwierdzają badania laboratoryjne na zwierzętach, w przypadku raka płuc, jelita grubego, wątroby, piersi i skóry. Chroni także przed miażdżycą dzięki temu, że obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów i prolaktyny we krwi.
Olejek z czarnuszki na twarz – zastosowanie
Olej z czarnuszki jest także chętnie wykorzystywany przez dermatologów. Czarnuszka ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które wykorzystuje się w terapii trądziku oraz przy innego typu wypryskach np. w AZS. Olej z czarnuszki ogranicza pracę gruczołów łojowych, zapobiega nadprodukcji sebum, co ogranicza błyszczenie się skóry. Zawarte w niej antyoksydanty, w tym tak silne, jak witaminy A i E, zapobiegają zmarszczkom i utracie gęstości przez kolagen i elastynę. Dodatkowo olej z czarnuszki reguluje podziały komórek naskórka, co także działa ujędrniająco. Jak każdy olej i czarnuszka uszczelnia warstwę lipidową płaszcza hydrolipidowego, co znacznie poprawia nawilżenie skóry i buduje jej zdolność do ochrony przed czynnikami zewnętrznymi oraz wspiera gojenie się ran. Olej z czarnuszki na twarz sprawdza się także w przypadku oparzeń słonecznych.
Olej z czarnuszki sprawdzi się także w pielęgnacji włosów, gdzie jego przeciwzapalne właściwości zapobiegają nadmiernej utracie włosów oraz stymulują ich wzrost oraz chronią przed chorobami owłosionej skóry głowy: łupieżem i łojotokiem. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z czarnuszki, doskonale także regenerują strukturę pasm, zapobiegając rozdwajaniu i łamliwości włosów na całej długości.
Olej z czarnuszki można stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Zaleca się przyjmować przed posiłkiem po jednej łyżeczce dwa razy dziennie. W przypadku dzieci zaleca się stosowanie 1/4 łyżeczki dwa razy dziennie nie wcześniej niż po ukończeniu pierwszego roku życia, począwszy od 5 roku życia 1/2 łyżeczki. Korzenny smak oleju można złagodzić miodem lub sokiem owocowym. Zewnętrznie również najlepiej stosować olej z czarnuszki podczas nocnej pielęgnacji, ze względu na możliwość pozostawienia tłustego filmu na powierzchni skóry. Należy także wybierać nieratyfikowany olej z czarnuszki oraz przechowywać go z dala od źródeł światła. Olej z czarnuszki można także stosować w formie kapsułek, jest to jednak droższa opcja.
Olej z czarnuszki – podsumowanie
Olej z czarnuszki warto włączyć do codziennej diety i rutyny pielęgnacyjnej. Jest pomocny na najróżniejsze wskazania: począwszy od niskiej odporności, przez alergie, aż do chorób nowotworowych. Dodatkowo dba o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci, a przy tym jest łatwo dostępny i nie drogi.
Bibliografia
1. Atta-Ur-Rahman S., Malik S., Nigellidine – a new indazole alkaloid from the seeds of N. sativa. Tetrahedron Lett. 36, 1993-1996 (1995)
2. [15] Babayan V.K., Kottungal D., Halaby G.A., Proximate analysis, fatty acid and amino acid composition of A. sativa L. seeds. J. Food Sei. 43, 1314-1315 (1978)
3. Crooks P.A., Worthen D.R., Ghosheh O.A., Use of naturally-occuring quinones thymoquinone and dithymoquinone as antineoplastc and cytotoxic agents. Patent US 6218434 B1 17.04.2001 6pp.; Chem. Abstr. 134, 290402 (2001)
4. [21] Dandik L., Aksoy., H.A., Application of N. sativa seed lipase in oleochemical reactions. Enzyme. Microb. Technol. 19, 277-281, (1996)
5. Kozłowski J., Czarnuszka siewna i gatunki jej pokrewne. Wiadomości zielarskie 7, 19-20 (1990).
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.