Olejek różany to jeden z najcenniejszych surowców kosmetycznych stosowany od stuleci. Najlepsze właściwości ma olejek różany pozyskany z róży damasceńskiej rosnącej na terenie Bułgarii (najpopularniejsza), Turcji i Afganistanu. Ma silne przeciwzapalne i odżywcze właściwości, dlatego z powodzeniem wykorzystuje się go w pielęgnacji wrażliwej skóry twarzy, ciała oraz na włosy. Dowiedz się o nim więcej.
Olejek różany – co to
Olejek różany to olejek eteryczny otrzymywany w drodze ekstrakcji, destylacji parą wodną płatków róży. Oprócz olejku eterycznego otrzymuje się równocześnie hydrolat i wodę różaną. Stosuje się go wyłącznie zewnętrznie do aromaterapii oraz w najróżniejszych produktach kosmetycznych do twarzy, ciała i włosów. Aby uzyskać olejek potrzeba wiele płatków róż zrywanych o świcie, dlatego ze względu na praco- i czasochłonny sposób pozyskiwania, dużą ilość surowca, jak i cenne właściwości, olejek różany jest drogi.
Jak wybrać dobry olejek różany?
Ze względu na cenę olejku różanego na rynku spotkać można jego formy rozcieńczone lub z dodatkami chemicznymi. Często w skład olejku różanego mogą wchodzić inne substancje. To znak, że nie mamy do czynienia z naturalnym olejkiem różanym. Im wyższą pozycję na liście produktów zawiera składnik określany w typologi INCI jako Rosa damascena flower extract lub olejek różany, Rose absolute, Rose damask, (Numer CAS, 90106-38-0, Numer WE (EINECS) 290-260-3), tym więcej czystego ekstraktu w kosmetyku i tym silniejsze jego działanie. Warto sięgać po produkty, w których olejek różany zajmuje pierwsze miejsce, a unikać produktów z syntetycznymi substancjami zapachowymi wysoko na liście.
Olejek różany – właściwości
W olejku różanym znajdziemy ponad 400 związków o korzystnym działaniu a skórę i włosy.
Między innymi znajdziemy w nim:
witaminy: A, C, D i E
związki terpenowe: geraniol, cytronelol, nadekan i nerol
Olejek różany sprawdza się idealnie w pielęgnacji cery dojrzałej, wrażliwej, naczyniowej i suchej. Ze względu na piękny zapach najczęściej wykorzystuje się go w przemyśle perfumeryjnym. Jest też częstym składnikiem w solach do kąpieli i żelach pod prysznic, w mydłach i dezodorantach. W olejkach do masażu wykorzystuje się jego dodatkowe działanie przeciwbólowe i rozluźniające napięcia mięśni i stawów oraz właściwości aromaterapeutyczne skupione wokół usuwania napięcia emocjonalnego i leczenia bezsenności. Stosowany na włosy pomaga zapanować nad przetłuszczaniem oraz odżywić cebulki.
Olejek różany do twarzy
Olejek różany ze względu na silne działanie antyoksydacyjne (witaminy C i E), jest chętnie stosowany w pielęgnacji cery. Spłyca i zapobiega zmarszczkom, dodaje skórze elastyczności, dlatego to częsty składnik kosmetyków anti-aging oraz do skóry suchej lub odwodnionej. Olejek różany do twarzy pomoże przy problemach z naczynkami, gdyż zawarte w nim flawonidy i witamina C uszczelniają naczynia krwionośne. Działają także rozjaśniająco, dlatego z powodzeniem olejek różany mogą go stosować osoby posiadające przebarwienia hormonalne, posłoneczne lub potrądzikowe oraz borykające się z sińcami pod oczami. Poprawia koloryt cery, dlatego jest także wskazany do cery ziemistej, poszarzałej, pozbawionej blasku.
Olejek różany to cenny surowiec kosmetyczny – ze względu na piękny zapach wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym, bowiem posiada także cenne związki pielęgnujące. Jednakże zawarte w nich terpeny mogą uczulać, dlatego przed aplikacją olejku różnego warto przeprowadzić próbę uczuleniową.
Bibliografia:
1. Kuczyński S. 2006. Kosmeceutyki – więcej niż kosmetyki. Panacea 1 (14): 20-23
2. Lamer-Zarawska E. 2012. Rośliny w kosmetyce w kosmetologii przeciwstarzeniowej. PZWL, Warszawa
3. Molski M. 2014. Nowoczesna Kosmetologia. t. 1 i 2, Warszawa, PWN
4. Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J. 2012. Skład kwasów olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Probl. Hig. Epidemiol., 93(4): 871- 875
5. Majewska K., Olender D., Pawełczyk A., Zaprutko T., Żwawiak J., Zaprutko L. 2010. Aktywne kosmetyki wśród produktów spożywczych. Homines Hominibus 6: 65–96, ISSN 1890-3883 Matuszek J., Kowalczyk M., Barańska A., Jasikowski M., Kozyra M. 2013. Zastosowanie wybranych roślin w redukcji cellulitu [w:] Ziołolecznictwo, biokosmetyki i żywność funkcjonalna, Wyd. PWSZ im. Stanisława Pigonia w Krośnie: 266-276. ISBN 978-83-64457-00-5
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.