Zamów telefonicznie, zapytaj: +48 576 142 509

Darmowa dostawa od 200 zł

Dostawa w 24h! (dni robocze)

Panthenol, Deksapantenol (Pantenol)

Pantenol to jeden z naturalnych budulców witaminy B5, która tworzy włosy, skórę i paznokcie. Pantenol bierze także udział w procesach regeneracji tkanek i jest niezbędny do ich wzrostu. Tę substancję organiczną z grupy alkoholi wykorzystuje się także w kosmetykach – jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę – dogłębnie ją nawilża, jest humektantem. Sprawdźmy, z jakich jeszcze właściwości pantenolu warto skorzystać.

Spis treści:

  1. Funkcja w produkcie
  2. Działanie kosmetyczne
  3. Bezpieczeństwo
  4. Alergiczność
  5. Wpływ na środowisko
  6. Pochodzenie
  7. Dodatkowe informacje
  8. Bibliografia

PantenolFunkcja w produkcie

Pantenol pełni w kosmetykach funkcję składnika aktywnego, humektanta. Wykorzystuje się przede wszystkim jego zdolności kojące i stymulujące porost włosów. Zapobiega także krystalizacji produktów przy ujściu butelki.

Działanie kosmetyczne

Jako składnik aktywny pantenol ma działanie łagodzące. Sprawdza się przy poparzeniach, podrażnieniach, alergiach, wszędzie tam, gdzie trzeba zregenerować skórę np. po opalaniu czy depilacji. Wzmacnia stan naczyń krwionośnych. Korzystnie wpływa na włosy: pogrubia je, nawilża i nabłyszcza. Wzmacnia tez paznokcie.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo czystej substancji bez ograniczeń – nie podrażnia, nie jest fotouczulający.
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi – wyniki potwierdzone ponownymi testami w 2004 r. gdzie nawet 100% czysty pantenol nie wywoływał podrażnień.

Alergiczność

Pantenol nie wykazuje działania alergizującego. Nie jest także komedogenny.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o szkodliwym wpływie pantenolu cynku na środowisko.

Pochodzenie

Pantenol jest związkiem organicznym, alkoholem. Wytwarza się go syntetycznie.

Dodatkowe informacje

Pantenol to prowitamina B5, która w wyniku utleniania przechodzi w łatwo przyswajalną witaminę B5, czyli kwas pantotenowy. Znajdują się produktach do pielęgnacji ciała i twarzy: w kremach nawilżających, balsamach do ciała, odżywkach do włosów, szamponach, lakierach do włosów, produktach do stylizacji włosów, a także w produktach do makijażu: cieniach do oczu, szminkach i tuszach do rzęs.

W poniższej tabelce zostały zebrane najistotniejsze informacje dotyczące pantenolu:

Jak pozyskiwany jest pantenol? Pantenol nie ma pochodzenia naturalnego. Jest to substancja pozyskiwana syntetycznie, w drodze syntezy chemicznej.
Czym charakteryzuje się pantenol Łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz alkoholu etylowym. W kosmetykach wykorzystuje się go w formie wodnych roztworów. Jest substancją hydrofilową – łatwo wiąże wodę. Wyróżnia się odmianę prawoskrętną oraz lewoskrętną. Największą aktywność biologiczną wykazuje forma prawoskrętna, czyli D-pantenol.
W jakich kosmetykach wykorzystuje się pantenol?
  • po opalaniu
  • do opalania
  • dla niemowląt
  • do włosów
  • nawilżających
  • przy egzemie
Jakie jest dopuszczalne stężenie pantenolu kosmetykach? Około 5-10% lub mniej

Marta Urbanowicz - kosmetologKwas pantotenowy to pochodna aminokwasu alaniny. To związek szeroko rozpowszechnionym w przyrodzie, a cząstka pan w nazwie oznacza wszech, wszystko, więc pantotenowy to inaczej wszechobecny. Pantenolu potrzebują wszystkie żywe komórki, nic więc dziwnego, że tak chętnie korzysta z niego również przemysł kosmetyczny, gdzie pantenol znalazł szerokie zastosowanie - mówi Milena Nalbandian, kosmetolog

Pantenol – dobroczynne właściwości

Pantenol posiada wiele cennych właściwości. Z powodzeniem wykorzystuje się go:  

  • do nawilżania: jest substancja hydrofilową, dostarcza i wody, i lipidów,
  • aby związać wodę poprzez keratynę zarówno w skórze, włosach jak i paznokciach,
  • aby dodać włosom blasku,
  • aby wygładzić skórę,
  • aby zaktywizować podziały komórek fibroblastów, co stymuluje wzrost włosów oraz odnowę komórkową,
  • w zastosowaniu przeciwzapalnym,

Od dzieciństwa latem u nas w łazience zawsze stał krem z pantenolem  i w moim rodzinnym domu jest tak samo. Nie raz mnie poratował, gdy dzieci za długo biegały po dworze. Na swędzącą skórę po opalaniu jest niezastąpiony - cieszy się pani Michalina z Otwocka

Dzięki kosmetykom z pantenolem, udało mi się zregenerować włosy. Były bardzo cienkie i zaczynały wypadać, a dodatkowo skóra na głowie była tak sucha, że ciągle miałam uczucie ściągania. Pomógł szampon i odżywka z pantenolem - przyznaje pani Kamila z Krotoszyna

Podsumowanie – pantenol

Pantenol to rewelacyjny składnik kosmetyczny, a nawet leczniczy – jest z powodzeniem wykorzystywany w lekach do nosa i zatok przy podrażnieniach śluzówki, po różnych zabiegach, jak i w kroplach do oczu przy zespole suchego oka lub zwyrodnieniu rogówki. Korzyści ze stosowania pantenolu potęguje fakt, że składnik ten jest bardzo dobrze tolerowany, nawet przez osoby ze skórą wrażliwą.

FAQ

1. Czy pantenol jest bezpieczny w ciąży?

Pantenol to składnik bardzo bezpieczny, mogą go stosować kobiety w ciąży. Ma doskonałe właściwości kojące. Nie stwierdzono działań niepożądanych.

2. Czy pantenol warto stosować także w trakcie opalania?

Zdecydowanie tak, ponieważ nie tylko likwiduje skutki poparzeń: swędzenie, zaczerwienienie skóry, ale i prowitamina B5 stanowi fotostabliny filtr UVA i UVB, pantenol daje skórze sygnał do tworzenia pigmentu, co sprawia, że skóra reagujena słońce słabszą reakcją. Bardzo dobre wyniki ochronne uzyskuje także pantenol stosowany na czerwień warg.

3. W jaki sposób pantenol poprawia kondycje paznokci?

Pantenol ma zdolność do wnikania w płytkę paznokciową. Paznokcie składają się ze stwardniałej keratyny, a zawartość wody decyduje o ich elastyczności. Pantenol bardzo dobrze wiąże się z keratyną paznokci i zwiększa jej zdolność do wiązania wody, co poprawia trwałość, nawilżenie oraz elastyczność paznokci. Zaleta jest także to, że pantenol łatwo przenika do paznokci.


Bibliografia:

1. Polacow, M.L.O.; Dib-Giusti, H.H.K.; Leonardi, G.R.; Vieira, C.E.C.; Guirado, G.N.; Zague, V.; Di Pierro, R.; Ribeiro, M.C.A.P.; Pires- Campos, M.S.M. Efeito do ultrassom e do D-Pantenol na regeneração tegumentar. Revista Brasileira de Fisioterapia, 9(3): 365-371, 2005
2. Panthenol, [w:] ChemIDplus [online], United States National Library of Medicine
3. DL-Pantenol (nr 295787) (ang.) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Stanów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Darmowa dostawa

od 200 zł!

Szybka wysyłka

w ciągu 24h

Gwarancja jakości

od polskiego producenta

Możliwość rejestracji konta

z historią zamówień pod ręką

    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty :-(Powrót do sklepu
      Obliczanie wysyłki
      Zastosuj kupon