Zamów telefonicznie, zapytaj: +48 576 142 509

Darmowa dostawa od 200 zł

Dostawa w 24h! (dni robocze)

Pirytonian cynku (Zincum pyrithionum)

Pirytonian cynku to substancja, której nazwa brzmi tajemniczo, zwłaszcza dla osób, które nie posiadają rozległej wiedzy z zakresu chemii czy kosmetologii. Okazuje się, że substancja ta jest niezwykle przydatna w walce z wieloma problemami skórnymi. Z preparatów wzbogaconych o pirytonian cynku korzystają przede wszystkim osoby borykające się z łupieżem pstrym. Co sprawia, że substancja te jest aż tak skuteczna?

Spis treści:

  1. Funkcja w produkcie
  2. Działanie kosmetyczne
  3. Bezpieczeństwo
  4. Alergiczność
  5. Wpływ na środowisko
  6. Pochodzenie
  7. Dodatkowe informacje
  8. Bibliografia

Funkcja w produkcie

Pirytonian cynku

Pirytonian cynku to substancja o szerokim działaniu. Oprócz swoich funkcji typowo kosmetycznych, ma też właściwości konserwujące. Ponadto składnik ten ma też działanie antyseptyczne – zapobiega rozwojowi drobnoustrojów w kosmetyku, które mogą dostać się do wewnątrz opakowania podczas aplikowania produktu.

Działanie kosmetyczne

Jako składnik aktywny pirytonian cynku ma działanie przeziwłupieżowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Ma także właściwości przeciwzapalne, łagodzące i zmniejszające świąd skóry. Ponadto substancja ta reguluje wydzielanie sebum. Pirytonian cynku wzmacnia też cebulki włosów, w związku z czym bywa stosowany w preparatach zmniejszających wypadanie i stymulujących porost kosmyków.

Bezpieczeństwo

W oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 1223/2009 pirytonian cynku mógł być stosowany w ograniczonym zakresie. W preparatach do włosów mowa tu o stężeniu nieprzekraczającym 1% (kosmetyki do spłukiwania) i maksymalnie 0,1% w produktach bez spłukiwania. Jednak na mocy rozporządzenia z 29 października 2021 roku ze względu na potencjalne szkodliwy wpływ na rozrodczość (i jako że istnieją inne substancje o podobnym działaniu), składnik ten został usunięty z listy substancji, które mogą być stosowane w kosmetykach, zaś produkty zawierającego go, zostały wycofane ze sprzedaży od 1 marca 2022 roku.

Alergiczność

Pirytonian cynku wykazuje niskie działanie alergizujące. U niektórych osób może więc wywoływać objawy alergii (np. pokrzywkę), zazwyczaj jednak, jeśli takowe występują, to jedynie w niewielkim nasileniu.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o szkodliwym wpływie pirytonianu cynku na środowisko.

Pochodzenie

Pirytonian cynku jest składnikiem pochodzenia syntetycznego.

Dodatkowe informacje

Pirytonian cynku znajduje się w wielu preparatach kosmetycznych, choć bardzo często nie mamy o tym pojęcia. Jeśli chcemy korzystać z dobroczynnych właściwości tej substancji, dobrze byłoby lepiej ją poznać.

W poniższej tabelce zostały zebrane najistotniejsze informacje dotyczące pirytonianu cynku:

Jak pozyskiwany jest pirytonian cynku? Pirytonian cynku nie ma pochodzenia naturalnego. Jest to substancja syntetyczna, a więc otrzymywana w drodze syntezy chemicznej.
Jakie związki zawiera pirytonian cynku? Swoje dobroczynne działanie, substancja ta zawdzięcza jonom cynku.
W jaki sposób korzysta się z pirytonianu cynku? Substancja ta jest przede wszystkim wykorzystywana w kosmetyce. Znajdziemy ją w wielu preparatach kosmetycznych. Przede wszystkim mowa tu o szamponach przeciwłupieżowych (np. szampony na łupież pstry) , ale również o balsamach, maściach czy kremach. Można spotkać także odżywki do włosów zawierające ten dobroczynny składnik.
Jakie jest dopuszczalne stężenie pirytonianu cynku w kosmetykach? Zawartość pirytonianu cynku w preparatach kosmetycznych nie może przekraczać jednego procenta.
pityver na lupiez pstry

SZUKASZ SPOSOBU NA ŁUPIEŻ PSTRY?
SPRAWDŹ ODŻYWCZEDERMOKOSMETYKI NA ŁUPIEŻ PSTRY

Marta Urbanowicz - kosmetologWłaściwości pirytonianu cynku zostały dostrzeżone przez producentów kosmetyków i mają szansę pomóc w przypadku różnych schorzeń. Najpopularniejszy jest jednak pirytonian cynku na łupież pstry. Bez względu na to, na jakie wskazanie stosowane są kosmetyki z pirytonianem, należy pamiętać o systematyczności. To między innymi od niej uzależnione są rezultatymówi Marta Urbanowicz, kosmetolog

łupież pstry - pirytonian cynku

Pirytonian cynku – poznaj jego właściwości

Pirytonian cynku posiada wiele cennych właściwości i właśnie dlatego wykorzystuje się go jako składnik kosmetyków.

Przede wszystkim charakteryzuje go działanie:

  • bakteriobójcze,
  • regulujące pracę gruczołów łojowych,
  • grzybobójcze,
  • kojące,
  • redukujące zaczerwienienia.

Ze względu na swoje dobroczynne właściwości, substancja ta ma szansę ograniczyć rozwój łupieżu pstrego, niezależnie od miejsca jego występowania. Regularne stosowanie kosmetyków zawierających ten składnik pomoże w likwidacji uporczywego świądu czy pieczenia skóry. Ponadto, preparaty z pirytonianem cynku mają szansę ograniczyć nadmierne przetłuszczanie się skóry głowy. Patogeny, takie jak bakterie czy grzyby nie będą się namnażać, co również zaskakuje poprawą kondycji skóry dotkniętej problemem łupieżu pstrego.

Zobacz produkty w naszym sklepie

  • Pityver - płyn - łupież pstry

    , , ,

    119,00  109,00  Dodaj do koszyka
  • Pityver - zestaw - łupież pstry

    , , , ,

    329,00  249,00  Dodaj do koszyka
  • Pityver - szampon - łupież pstry

    , , ,

    119,00  109,00  Dodaj do koszyka

Sprawdź również czy łupież pstry jest zaraźliwy

Odkąd stosuję naturalne kosmetyki z pirytonianem cynku, moja skóra stała się zdrowsza. Objawy łupieżu pstrego nie dokuczają mi już tak bardzo. Mogę cieszyć się gładką i przyjemną w dotyku skórą  – cieszy się pani Eulalia z Gdańska

Dzięki kosmetykom z pirytonianem cynku, udało mi się zniwelować uporczywe objawy łupieżu pstrego. Pozbyłam się świądu oraz uporczywego zaczerwienienia. Skóra przestała się łuszczyć i zyskała odpowiedni poziom nawilżenia przyznaje pani Krystyna z Kędzierzyna – Koźla

Warto jednak zaznaczyć, że dzięki kosmetykom z pirytonianem cynku można pozbyć się także innych problemów skórnych, nie tylko łupieżu pstrego. Ze względu na swoje działanie wysuszając oraz regulujące wydzielanie sebum, substancja ta znajdzie zastosowanie w leczeniu trądziku. Mowa tu zarówno o trądziku różowatym jak i pospolitym. Ponadto, składnik ten może pomóc osobom walczącym z łojotokowym zapaleniem skóry.

Pirytonian cynku – podsumowanie

Podsumowując zebrane wyżej rozważania, bez trudu można stwierdzić, że pirytonian cynku pomaga walczyć z wieloma schorzeniami dermatologicznymi. Wydaje się jednak, że najwięcej zyskać mogą osoby borykające się z łupieżem pstrym. Jeśli więc walczymy z tą uciążliwą dermatozą, warto udać się do sklepu i poszukać kosmetyków z pirytonianem cynku w składzie. Kluczem do sukcesu jest jednak systematyczność. Wszystkie preparaty zawierające wspomniany składnik muszą być stosowane na jak najstaranniej oczyszczoną skórę. Wyjątkiem jest oczywiście szampon, który używamy w celu oczyszczenia skalpu ze wszelkich zanieczyszczeń.

pityver na lupiez pstry

SZUKASZ SPOSOBU NA ŁUPIEŻ PSTRY?
SPRAWDŹ ODŻYWCZEDERMOKOSMETYKI NA ŁUPIEŻ PSTRY

FAQ

1. Czy pirytonian cynku jest bezpieczny w ciąży?

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy kosmetyki z pirytonianem cynku w składzie są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Większość lekarzy zaleca rezygnację z tych produktów, gdyż składnik ten może być potencjalnie szkodliwy dla rozwijającego się płodu. Na szczęście, na rynku dostępnych jest wiele dermokosmetyków, w których znajdują się naturalne składniki aktywne bezpieczne w ciąży.

2. Po jakim czasie dermokosmetyki zawierające pirytonian cynku zaczną działać?

Kosmetyki z pirytonianem cynku w składzie zaczną działać od razu, aczkolwiek nie od razu ujrzymy rezultaty. Na te trzeba będzie poczekać minimum dwa, trzy tygodnie. Warto sięgać po dermokosmetyki, które oprócz pirytonianu cynku zawierają składniki aktywne pochodzenia naturalnego, polecane w walce z łupieżem pstrym.

3. Jak długo należy stosować dermokosmetyk zawierający pirytonian cynku?

Jeśli borykamy się z łupieżem pstrym skóry głowy, musimy mieć na uwadze, że jest to schorzenie z tendencją do częstych nawrotów. Najlepiej będzie więc na stałe włączyć do swojej pielęgnacji dermokosmetyk zawierający naturalne składniki aktywne oraz pirytonian cynku.


Bibliografia

1. Crissey I.T., Częste zakażenia grzybicze. Prosty test diagnostyczny i leczenie, 1999
2. Kądziela-Wypyska G., Miturska G., Wawrzycki B., Chodorowska G., Profilaktyka i leczenie grzybic, 2004
3. Bandhaya M., The distribution of Malassezia furfur and Malassezia pachydermatis on normal human skin, 1993

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

8 komentarzy

  1. Zgadzam się zdecydowanie, i wtedy ten pirytonian cynku może być w szamponie, a inny ważny składnik na podsumowanie pielęgnacji np. w wcierce. Poza tym najważniejsze jest leczenie dermatologiczne i żadne informacje z internetu nie mogą zastąpi takiej wizyty

  2. Bardziej mi chodziło o to, że jest jeszcze wcierka, maski różne itd z dermokosmetyków

  3. No to ja wiem, że dermatolog to podstawa i ma się główną terapię, ale dermokosmetyki są równie ważne

  4. Jest to dosyć ważny składnik, ale trzeba patrzeć na całość preparatu. Poza tym przy leczeniu łupieżu pstrego nie o sam szampon chodzi tylko

  5. Czyli ten pirytonian cynku byłby dosyć ważny przy walce z łupieżem pstrym? Bo naczytałam się wielu artykułów i w każdym o każdym składniku jest napisane “poznaj jego właściwości”, bo leczy łupież pstry i tak dalej. A wszystkiego mieć nie będzie przecież każdy szampon

  6. W dobrym szamponie powinno być, ale można w razie czego kupić oddzielny produkt z nim w składzie

  7. Jest to składnik wielu preparatów na łupież pstry

  8. Ten pirytonian cynku znajduje się w kosmetykach na łupież pstry czy to się suplementuje dodatkowo? Takie moje pytanie dodatkowe jeśli chodzi o podstawowe informacje

Darmowa dostawa

od 200 zł!

Szybka wysyłka

w ciągu 24h

Gwarancja jakości

od polskiego producenta

Możliwość rejestracji konta

z historią zamówień pod ręką

    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty :-(Powrót do sklepu
      Obliczanie wysyłki
      Zastosuj kupon