Witamina E w kosmetykach najczęściej stosowana jest w postaci octanu tokeferolu. Składnik ten znajduje się w wielu preparatach kosmetycznych, przeznaczonych do twarzy i ciała, ale także włosów, czy nawet paznokci. Witamina E może pełnić rolę składnika odżywczego, przeciwzmarszczkowego, antyoksydantu, jak również naturalnego konserwantu, zapewniającego trwałość i stabilność formuły kosmetyku.
Octan tokeferolu to forma witaminy E w postaci estru, stosowana w produktach kosmetycznych. Pełni w kosmetyku kilka ważnych funkcji, zarówno jako składnik aktywny, jak i pomocniczy. Po pierwsze związek ten jest silnym antyoksydantem. Chroni więc skórę przed przedwczesnym starzeniem się, wywołanym czynnikami zewnętrznymi (między innymi promieniowaniem UV i dymem tytoniowym), a także działaniem wolnych rodników. Witamina E pełni też funkcję przeciwutleniacza, a więc opóźnia nie tylko starzenie się skóry, ale również proces utleniania się składników tłuszczowych w kosmetyku (np. olejków), przedłużając tym samym trwałość produktu. W szczególności zapobiega zmianom w jego konsystencji, kolorze oraz zapachu.
Działanie kosmetyczne
Witamina E ma przede wszystkim właściwości antytoksydacyjne. Hamuje utlenianie się lipidów (na poziomie naskórka i skóry właściwej), wywołane działaniem wolnych rodników. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia się skóry. Działa również przeciwzmarszczkowo, odżywczo i kojąco na skórę. Ma też właściwości ochronne – wzmacnia naturalną barierę naskórka, chroniącą przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Pomaga też zapobiegać utracie nawilżenia skóry oraz łagodzi podrażnienia. Ponadto witamina E korzystnie wpływa na naczynka krwionośne i usprawnia mikrokrążenie skórne.
Bezpieczeństwo
Witamina E jest składnikiem bezpiecznym dla skóry i może być stosowana w kosmetykach bez ograniczeń. W praktyce stosuje się ją w stężeniu 0,5 – 5%. Może być stosowana w kosmetykach dla dzieci, a także kobiet w ciąży.
Alergiczność
Witamina E w kosmetykach nie wywołuje reakcji alergicznych.
Wpływ na środowisko
Stosowanie witaminy E w kosmetykach nie ma negatywnego wpływu na środowisko.
Pochodzenie
Witamina E wykorzystywana do produkcji kosmetyków, może być składnikiem pochodzenia roślinnego, jak i syntetycznego.
Dodatkowe informacje
W poniższej tabeli znajdziesz kilka ważnych informacji na temat witaminy E:
Jak działa na skórę witamina E?
Witamina E niweluje działanie wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia się skóry. Składnik ten ma też działanie ochronne, odżywcze oraz poprawiające ukrwienie skóry i wzmacniające naczynka krwionośne.
Czym jest octan tokoferolu?
Octan tokoferolu to składnik rozpuszczalny w tłuszczach (a nie w wodzie), należący do grupy organicznych związków chemicznych, określanych jako witamina E.
W jakich preparatach znajdziemy octan tokoferolu?
Składnik ten jest stosowany w produktach kosmetycznych do pielęgnacji skóry twarzy i ciała, a także w kosmetykach do włosów. Są to przede balsamy i kremy. Witaminę E znajdziemy w różnego typu kosmetykach o działaniu przeciwzmarszczkowym i przeciwstarzeniowym (np. maseczka czy serum do twarzy). Octan tokoferolu jest stosowany także w kosmetykach do opalania się.
W jakim stężeniu stosuje się octan tokoferolu w kosmetykach?
Nie ma odgórnie ustalonych ograniczeń odnośnie stężenia witaminy E w kosmetykach. Stosuje się ją w stężeniu od 0,5 do 5%.
Witamina E często jest nazywana witaminą młodości ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne i opóźniające procesy starzenia. Składnik ten potrafi przenikać do wnętrza naskórka i tworzyć tzw. cement międzykomórkowy, dzięki czemu wzmacnia strukturę skóry i chroni ją przed utratą nawilżenia oraz czynnikami zewnętrznymi - mówi Marta Urbanowicz, kosmetolog.
Opinie użytkowników potwierdzą właściwości witaminy E
Witamina E w kosmetykach posiada bogate właściwości:
antyoksydacyjne,
przeciwzmarszczkowe,
odżywcze,
ochronne,
łagodzące,
przeciwzapalne,
wzmacniające naczynka krwionośne.
Od kilku miesięcy stosuję krem z dodatkiem witaminy E i moja wrażliwa cera bardzo dobrze reaguje na ten składnik. Jest lepiej nawilżona i ukojona, a twarz wygląda młodziej. Polecam serdecznie – mówi pani Alina z Gdańska
Kosmetyki z witaminą E polecam każdemu. Dobrze chronią skórę przed wysuszeniem oraz czynnikami zewnętrznymi. Opóźniają też pojawienie się zmarszczek. Trzeba tylko pamiętać, by stosować je systematycznie – mówi pani Magdalena z Wadowic
Podsumowanie
Octan tokoferolu czyli witamina E, to popularny składnik aktywny, znajdujący zastosowanie w wielu kosmetykach, w szczególności tych o działaniu anty-age. Pełni od jednak znacznie więcej funkcji. Witamina E chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i czynników zewnętrznych, a także przed utratą wilgoci. Ponadto skutecznie odżywia skórę oraz uelastycznia delikatne naczynka krwionośne.
FAQ
1. Czy witamina E słusznie jest nazywana witaminą młodości?
Zdecydowanie tak! Witamina E to silny, naturalny antyoksydant, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się skóry. Pomaga również chronić cerę przed utratą wody, a także wzmacnia naturalną barierę zewnętrzną naskórka, która przeciwdziała przenikaniu zanieczyszczeń do jego głębszych warstw.
2. Czy witamina E może być stosowana w ciąży?
Witamina E jako składnik w kosmetykach jest bezpieczna dla kobiet w okresie ciąży.
3. Jak wzmocnić działanie witaminy E w kosmetykach?
Witaminę E warto stosować łącznie z witaminą C, bo związki te wzajemnie dopełniają i wzmacniają swoje działanie. W tym celu można poszukać specyfiku, zawierającego obydwa te składniki, albo np. pod krem do twarzy z witaminą E stosować dodatkowo serum mające w składzie witaminę C.
4. Co jeść by dostarczyć witaminę E od wewnątrz?
Witaminę E warto dostarczać skórze w formie kosmetyków, ale również wraz z pożywieniem. Znajduje się ona między innymi w: oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym, migdałach, orzechach laskowych, a także brokułach, brukselkach, czarnych porzeczkach czy brzoskwiniach.
Bibliografia:
1. Czerwonka W., Puchalska D., Zarzycka-Bienias R. i wsp., Zastosowanie witaminy E w kosmetologii, „Kosmetologia Estetyczna”, 1 / 2019 / vol. 8
2. Szymańska R, Nowicka B, Kruk J., Witamina E – metabolizm i funkcje, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych”, t. 58, 1-2/ 2009
3. Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, „Chemik”, nr 7/2014
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.