Zamów telefonicznie, zapytaj: +48 576 142 509

Darmowa dostawa od 200 zł

Dostawa w 24h! (dni robocze)

Tocopheryl Acetate (Witamina E)

Witamina E w kosmetykach najczęściej stosowana jest w postaci octanu tokeferolu. Składnik ten znajduje się w wielu preparatach kosmetycznych, przeznaczonych do twarzy i ciała, ale także włosów, czy nawet paznokci. Witamina E może pełnić rolę składnika odżywczego, przeciwzmarszczkowego, antyoksydantu, jak również naturalnego konserwantu, zapewniającego trwałość i stabilność formuły kosmetyku.

Spis treści:

  1. Funkcja w produkcie
  2. Działanie kosmetyczne
  3. Bezpieczeństwo
  4. Alergiczność
  5. Wpływ na środowisko
  6. Pochodzenie
  7. Dodatkowe informacje
  8. FAQ
  9. Bibliografia

Witamina EFunkcja w produkcie

Octan tokeferolu to forma witaminy E w postaci estru, stosowana w produktach kosmetycznych. Pełni w kosmetyku kilka ważnych funkcji, zarówno jako składnik aktywny, jak i pomocniczy. Po pierwsze związek ten jest silnym antyoksydantem. Chroni więc skórę przed przedwczesnym starzeniem się, wywołanym czynnikami zewnętrznymi (między innymi promieniowaniem UV i dymem tytoniowym), a także działaniem wolnych rodników. Witamina E pełni też funkcję przeciwutleniacza, a więc opóźnia nie tylko starzenie się skóry, ale również proces utleniania się składników tłuszczowych w kosmetyku (np. olejków), przedłużając tym samym trwałość produktu. W szczególności zapobiega zmianom w jego konsystencji, kolorze oraz zapachu.

Działanie kosmetyczne

Witamina E ma przede wszystkim właściwości antytoksydacyjne. Hamuje utlenianie się lipidów (na poziomie naskórka i skóry właściwej), wywołane działaniem wolnych rodników. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia się skóry. Działa również przeciwzmarszczkowo, odżywczo i kojąco na skórę. Ma też właściwości ochronne – wzmacnia naturalną barierę naskórka, chroniącą przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Pomaga też zapobiegać utracie nawilżenia skóry oraz łagodzi podrażnienia. Ponadto witamina E korzystnie wpływa na naczynka krwionośne i usprawnia mikrokrążenie skórne.

Bezpieczeństwo

Witamina E jest składnikiem bezpiecznym dla skóry i może być stosowana w kosmetykach bez ograniczeń. W praktyce stosuje się ją w stężeniu 0,5 – 5%. Może być stosowana w kosmetykach dla dzieci, a także kobiet w ciąży.

Alergiczność

Witamina E w kosmetykach nie wywołuje reakcji alergicznych.

Wpływ na środowisko

Stosowanie witaminy E w kosmetykach nie ma negatywnego wpływu na środowisko.

Pochodzenie

Witamina E wykorzystywana do produkcji kosmetyków, może być składnikiem pochodzenia roślinnego, jak i syntetycznego.

Dodatkowe informacje

W poniższej tabeli znajdziesz kilka ważnych informacji na temat witaminy E:

Jak działa na skórę witamina E? Witamina E niweluje działanie wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia się skóry. Składnik ten ma też działanie ochronne, odżywcze oraz poprawiające ukrwienie skóry i wzmacniające naczynka krwionośne.
Czym jest octan tokoferolu? Octan tokoferolu to składnik rozpuszczalny w tłuszczach (a nie w wodzie), należący do grupy organicznych związków chemicznych, określanych jako witamina E.
W jakich preparatach znajdziemy octan tokoferolu? Składnik ten jest stosowany w produktach kosmetycznych do pielęgnacji skóry twarzy i ciała, a także w kosmetykach do włosów. Są to przede balsamy i kremy. Witaminę E znajdziemy w różnego typu kosmetykach o działaniu przeciwzmarszczkowym i przeciwstarzeniowym (np. maseczka czy serum do twarzy). Octan tokoferolu jest stosowany także w kosmetykach do opalania się.
W jakim stężeniu stosuje się octan tokoferolu w kosmetykach? Nie ma odgórnie ustalonych ograniczeń odnośnie stężenia witaminy E w kosmetykach. Stosuje się ją w stężeniu od 0,5 do 5%.

Marta Urbanowicz - kosmetologWitamina E często jest nazywana witaminą młodości ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne i opóźniające procesy starzenia. Składnik ten potrafi przenikać do wnętrza naskórka i tworzyć tzw. cement międzykomórkowy, dzięki czemu wzmacnia strukturę skóry i chroni ją przed utratą nawilżenia oraz czynnikami zewnętrznymi - mówi Marta Urbanowicz, kosmetolog.

Opinie użytkowników potwierdzą właściwości witaminy E

Witamina E w kosmetykach posiada bogate właściwości:

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzmarszczkowe,
  • odżywcze,
  • ochronne,
  • łagodzące,
  • przeciwzapalne,
  • wzmacniające naczynka krwionośne.

Od kilku miesięcy stosuję krem z dodatkiem witaminy E i moja wrażliwa cera bardzo dobrze reaguje na ten składnik. Jest lepiej nawilżona i ukojona, a twarz wygląda młodziej. Polecam serdeczniemówi pani Alina z Gdańska

Kosmetyki z witaminą E polecam każdemu. Dobrze chronią skórę przed wysuszeniem oraz czynnikami zewnętrznymi. Opóźniają też pojawienie się zmarszczek. Trzeba tylko pamiętać, by stosować je systematyczniemówi pani Magdalena z Wadowic

Podsumowanie

Octan tokoferolu czyli witamina E, to popularny składnik aktywny, znajdujący zastosowanie w wielu kosmetykach, w szczególności tych o działaniu anty-age. Pełni od jednak znacznie więcej funkcji. Witamina E chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i czynników zewnętrznych, a także przed utratą wilgoci. Ponadto skutecznie odżywia skórę oraz uelastycznia delikatne naczynka krwionośne.

FAQ

1. Czy witamina E słusznie jest nazywana witaminą młodości?

Zdecydowanie tak! Witamina E to silny, naturalny antyoksydant, który neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się skóry. Pomaga również chronić cerę przed utratą wody, a także wzmacnia naturalną barierę zewnętrzną naskórka, która przeciwdziała przenikaniu zanieczyszczeń do jego głębszych warstw.

2. Czy witamina E może być stosowana w ciąży?

Witamina E jako składnik w kosmetykach jest bezpieczna dla kobiet w okresie ciąży.

3. Jak wzmocnić działanie witaminy E w kosmetykach?

Witaminę E warto stosować łącznie z witaminą C, bo związki te wzajemnie dopełniają i wzmacniają swoje działanie. W tym celu można poszukać specyfiku, zawierającego obydwa te składniki, albo np. pod krem do twarzy z witaminą E stosować dodatkowo serum mające w składzie witaminę C.

4. Co jeść by dostarczyć witaminę E od wewnątrz?

Witaminę E warto dostarczać skórze w formie kosmetyków, ale również wraz z pożywieniem. Znajduje się ona między innymi w: oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym, migdałach, orzechach laskowych, a także brokułach, brukselkach, czarnych porzeczkach czy brzoskwiniach.


Bibliografia:

1. Czerwonka W., Puchalska D., Zarzycka-Bienias R. i wsp., Zastosowanie witaminy E w kosmetologii, „Kosmetologia Estetyczna”, 1 / 2019 / vol. 8
2. Szymańska R, Nowicka B, Kruk J., Witamina E – metabolizm i funkcje, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych”, t. 58, 1-2/ 2009
3. Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, „Chemik”, nr 7/2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Darmowa dostawa

od 200 zł!

Szybka wysyłka

w ciągu 24h

Gwarancja jakości

od polskiego producenta

Możliwość rejestracji konta

z historią zamówień pod ręką

    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty :-(Powrót do sklepu
      Obliczanie wysyłki
      Zastosuj kupon