Zamów telefonicznie, zapytaj: +48 576 142 509

Darmowa dostawa od 200 zł

Dostawa w 24h! (dni robocze)

Coconut Oil (Olej kokosowy)

Olej kokosowy to substancja w pełni naturalna, która ostatnimi czasy została bardzo spopularyzowana przez trend na zdrowe jedzenie i naturalne kosmetyki. Zupełnie zasłużenie, ponieważ olej kokosowy odznacza się wieloma korzystnymi właściwościami. Które z nich z powodzeniem wykorzystuje przemysł kosmetyczny?

Spis treści:

  1. Funkcja w produkcie
  2. Działanie kosmetyczne
  3. Bezpieczeństwo
  4. Alergiczność
  5. Wpływ na środowisko
  6. Pochodzenie
  7. Dodatkowe informacje
  8. Bibliografia

Olej kokosowyFunkcja w produkcie

Olej kokosowy to substancja o działaniu pielęgnującym. Wykorzystuje się jej natłuszczające, zmiękczające i nawilżające właściwości, zarówno na skórę, jak i włosy. Jest także składnikiem bazowym, rodzajem wypełniacza w różnego rodzaju preparatach, np. do produkcji mydła. Pełni także funkcję zapachową. Jest także filtrem przeciwsłonecznym z SPF na poziomie 2-4.

Działanie kosmetyczne

Emolient tłusty– substancja zatrzymująca wodę wewnątrz skóry, chroniąca przed jej transepidermalną ucieczką. Pozostawia na skórze odżywczą i zmiękczającą powłokę, która chroni przed utratą wilgoci i czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, słońce, klimatyzacja. Jest także rozpuszczalnikiem substancji aktywnych oraz zapachowych, wykorzystywanym w przemyśle perfumeryjnym. Dodatkowo niweluje inne niepożądane zapachy w kosmetyku. Najczęściej stosuje się je w kosmetykach do twarzy, ciała i włosów do skóry suchej, łuszczącej się. Sprawdza się w balsamach do ust. Ma również właściwości przeciwpróchnicze i wybielające zęby, stąd coraz popularniejsze są pasty z jego dodatkiem. Olej kokosowy jest także naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.

Bezpieczeństwo

Olej kokosowy to składnik bezpieczny, nawet dla kobiet w ciąży. Bezpieczeństwo oleju kokosowego zostało ocenione przez ekspertów CIR. Nawet połknięcie oleju kokosowego nie jest toksyczne. Nie powoduje podrażnienia skóry, ani oczu, nie wykazuje również działania uczulającego.

Alergiczność

Wykazuje niskie działanie alergizujące, ocenione na pierwszy stopień w pięciopunktowej skali. Niestety jest to jednocześnie składnik silnie komedogenny, dlatego uważać na niego powinny osoby ze skórą tłustą i trądzikową. Również nie jest polecany do włosów wysokoporowatych, ponieważ może nasilać puszenie się.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o szkodliwym wpływie oleju kokosowego na środowisko.

Pochodzenie

Olej kokosowy jest składnikiem pochodzenia naturalnego.

Dodatkowe informacje

Olej kokosowy wykorzystuje się w formie nieratyfikowanej lub jako dodatek, jeden ze składników, w kosmetykach.

W poniższej tabelce zostały zebrane istotne informacje dotyczące oleju kokosowego:

Jakie pochodzenie ma olej kokosowy? Olej kokosowy ma pochodzenie naturalne, roślinne
Czym jest olej kokosowy? To tłuszcz z miąższu owoców palmy kokosowej, otrzymywany metodą tłoczenia
Czym charakteryzuje się olej kokosowy? Ma stałą konsystencję, ale topniej w temperaturze 28 stopni – ogrzany w dłoniach. Jest niezbyt twardy, biały i ma słodki, tropikalny zapach. Zalicza się do tłuszczy z grupy nieschnących, bardzo trwałych na proces utleniania. Nawet w temperaturze letniej zachowuje świeżość i może być podgrzewany.
Jakie związki zawiera olej kokosowy? Jest bogaty w kwasy:

  • oleinowy (66-85%)
  • laurynowy (44-55%)
  • mirystynowy (16-21%)
  • linolowy (7-25%)
  • palmitynowy (7-12%)
  • kaprylowy (4,5-10%)
  • kaprynowy (3,8-8%)
  • oraz stearynowy (1-4%)

Marta Urbanowicz - kosmetologOlej kokosowy jest naturalnym surowcem, który znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. W regionach z których jest pozyskiwany wykorzystuje się go na wiele sposobów od tysiącleci. Obecnie najczęściej spotykamy go w przemyśle kosmetycznym, bo wpisuje się w silny trend na kosmetyki naturalne – mówi Marta Urbanowicz, kosmetolog

Olej kokosowy – poznaj jego właściwości

Olej kokosowy może w kosmetykach pełnić następujące funkcje:  

  • kojącą,
  • filtru UV,
  • ochronną,
  • odżywczą,
  • zapachową,
  • filmotwórczą,
  • zmiękczającą,
  • natłuszczającą,
  • emolientacyjną,
  • przeciwzapalną,
  • przeciwutleniającą,
  • przeciwpróchniczą,
  • przeciwzmarszczkową,
  • wzmacniająca naczynia krwionośne.

Odkąd stosuję balsam do ust z olejem kokosowym, znacznie rzadziej usta mi pękają. Każda pomadka wygląda na nich lepiej i dłużej się utrzymuje. Po prostu po oleju kokosowym usta są przyjemnie miękkie i natłuszczone - cieszy się pani Magdalena z Opola

Uwielbiam nakładać olej kokosowy na moje spierzchnięte pięty. Robię to na noc i nakładam na niego bawełniane skarpetki. Rano skóra jest zmiękczona i przyjemnie nawilżona. Kończą się problemy z łuszczącą i pękającą skór - przyznaje pani Ola z Mogilna

Olej kokosowy – podsumowanie

Olej kokosowy składa się w ponad dziewięćdziesięciu procentach ze zdrowych tłuszczów nienasyconych. Najkorzystniejszy kosmetycznie będzie dla osób ze skórą suchą. Działa na stany zapalne, dlatego sprawdza się w roli łagodzącej przy wielu problemach skórnych. Znajdziemy go w balsamach do ciała i ust, maskach do włosów, szamponach, mydłach, olejkach do masażu czy pastach do zębów. Na bazie oleju kokosowego można także przygotować wiele domowych maseczek do włosów czy pięt. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej, jednak należy chronić przed wpływem promieni słonecznych.

FAQ

1. Czy olej kokosowy jest skutecznym filtrem słonecznym?

Ochrona SPF uzyskana przez olej kokosowy to niski faktor, dlatego nie zaleca się stosowania jedynie oleju kokosowego do ochrony słonecznej. W tej roli olej kokosowy może być jednak wystarczający do ochrony cebulek włosowych podczas nadmiernej ekspozycji słonecznej.

2. Po jakim czasie dermokosmetyki zawierające olej kokosowy zaczną działać?

Dermokosmetyki zawierające olej kokosowy zaczynają działać natychmiast po nałożeniu. Nie znaczy to jednak, że od razu zauważymy rezultaty będące dopiero wynikiem ich stosowania. Na efekty należy poczekać minimum dwa-trzy tygodnie, po tym czasie powinny pokazać swoje pełne możliwości.

3. Jak długo należy stosować dermokosmetyki zawierające olej kokosowy?

Kosmetyki naturalne są bardzo delikatne i bezpieczne dla organizmu. Nie ma potrzeby, by przeprowadzać okresowe przerwy w ich stosowaniu, dlatego warto rozważyć włączenie ich do rutyny pielęgnacyjnej na stałe.


Bibliografia:

1. Baran E., Szepietowski J., Maleszka R. i wsp. Łojotokowe zapalenie skóry i łupież: konsensus postępowania terapeutycznego. Wytyczne rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Dermatologiczne. Dermatol Klin 2006; 8: 229-34
2. Zawirska A. Grzyby z rodzaju Malassezia. Nowe informacje. Post Dermatol Alergol 2004; 2: 97-103
3. R. Nowicki, ABC atopowego zapalenia skory. AZS w pytaniach i odpowiedziach
4. Termedia Wydawnictwo Medyczne, Poznań (2015)
5. Czerpak R, Jabłońska-Trypuć A. Aktywność biologiczna pierwiastków w aspekcie fizjologii skóry i aplikacji w kosmetyce. Cz. II. Mikroelementy. Polish Journal of Cosmetology 2008, vol. 1: 9-24
6. Zaporowska H, Szymanowski R. Selen w kosmetykach, nutrikosmetykach oraz w kosmetologii. Polish Journal of Cosmetology 2014, vol. 3: 197-202.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Darmowa dostawa

od 200 zł!

Szybka wysyłka

w ciągu 24h

Gwarancja jakości

od polskiego producenta

Możliwość rejestracji konta

z historią zamówień pod ręką

    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty :-(Powrót do sklepu
      Obliczanie wysyłki
      Zastosuj kupon