Dodawanie mikroorganizmów, takich jak bakterie, do naturalnych składników powoduje, że uwalniają się enzymy rozkładające molekuły na mniejsze. Są to bardzo wartościowe substancje dla skóry i włosów. Cechuje je szerokie spektrum działania. W porównaniu do składników kosmetycznych niepoddanych fermentacji, są o wiele bardziej aktywne biologicznie i lepiej przyswajalne przez organizm ludzki. Bioferment prócz nadawania kosmetykowi nowych funkcji może też stanowić zamiennik syntetycznych produktów.
Co to w ogóle jest fermentacja?
Fermentacja, czyli przetworzenie roślin, dzięki czemu mają one inne, nowe funkcje. Produkty zawierające bioferment wspomagają wchłanianie cząstek aktywnych przez skórę. To jednak nie wszystko, ponieważ chronią mikroflorę skórną przed uszkodzeniami przez reaktywne formy tlenu, także wolne rodniki. Ponadto odżywiają skórę i zwiększają stabilność stanu fizjologicznego.
Jak przebiega proces fermentacji?
To metaboliczny proces uwalniający ze składników aktywnych enzymy, rozkładające cukry na inne substancje. W tym celu są wykorzystywane bakterie, czyli tak zwane mikroorganizmy.
Jakie są rodzaje biofermentów?
Bioferment z alg morskich | Bioferment z alg morskich zawiera polisacharyd (wielocukry) poprawiający wygląd włosów, regulujący pracę gruczołów łojowych, wzmacniajacy ukrwienie skóry. Ponadto kwas alginowy i alginiany tworzą cienki film chroniący przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Alginat powoduje, że bioferment ma postać gęstego żelu. Co ważne, bioferment z alg morskich za sprawą mikroelementów, takich jak potas czy sód skutecznie poprawia elastyczność naskórka. |
Bioferment z bambusa | Bioferment z bambusa stanowi łatwo przyswajalne źródło krzemionki. Otrzymuje się go za pomocą maceracji liści bambusa, a następnie fermentacji z udziałem bakterii Lactobacillus. Podczas procesu jego produkcji liście bambusa są macerowane, a następnie poddawane fermentacji. Bioferment z bambusa jest naturalnym zamiennikiem silikonu. Nadaje kosmetykom jedwabistą konsystencję i poślizg, co sprawia, że włosy łatwiej się rozczesują, są gładsze. |
Bioferment z aceroli | Bioferment z aceroli powstaje w procesie fermentacji owoców. Owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu bioferment z aceroli skutecznie wzmacnia naczynka krwionośne, a także pobudza fibroblasty do syntezy kolagenu. Oonadto skóra jest odżywiona i nawilżona, a co ważne, redukuje cienie pod oczami, działa też silnie antyoksydacyjnie. Bioferment z aceroli wykorzystuje działanie bakterii kwasu mlekowego, więc poprawia wchłanianie produktu. |
Bioferment z ryżu | Bioferment z ryżu powstaje na drodze probiotycznej fermentacji wody ryżowej. Intensywnie wzmacnia włosy, wspomaga walkę z ich nadmiernym wypadaniem oraz utratą gęstości. Polecany do pielęgnacji włosów puszących się i pozbawionych blasku. |
Bioferment z Yerba Santa | Bioferment z Yerba Santa – są to mukopolisacharydy i glikoproteiny zdolne do wiązania wody w naskórku. Ma właściwości ochronne, łagodzące, jak również silnie nawilżające, wygładzające i zmiękczające. |
W jakim dobrej jakości kosmetyku można znaleźć bioferment?
Podsumowanie
Dermokosmetyki bazujące na naturalnych składnikach, które opierają swe działanie na biofermencie, czyli fermentacji roślinnej świetnie oddziałują na ciało i włosy człowieka, poprawiając jego wygląd, hamując starzenie. Biofermenty roślinne zawierają substancje wielokrotnie silniejsze niż zwykłe owoce cytrusowe. Warto zatem korzystać z tego dobrodziejstwa i szukać tego składnika w dobrej jakości produktach.